A l’hora de triar un SSD per al nostre sistema, i més per com estan els preus ara, podria entrar-nos l’etern dubte: ¿comprar un SSD SATA 3 o un PCIe NVMe? Per descomptat aquests últims són més ràpids, però també molt més cars. En el cas que estiguin destinats per a un PC gaming, ¿què val més la pena, rendiment o capacitat? En aquest article farem una comparativa per poder jutjar això en perspectiva i així determinar quina és la millor opció.

 

No hi ha dubte que si sotmetem un SSD SATA 3 i 1 PCIe NVMe a proves sintètiques de rendiment, el SSD NVMe seria el clar guanyador, ja que des de fa ja força temps els SSD SATA 3 van arribar al límit de rendiment que ofereix la interfície SATA 3. A compte d’això, avui dia podem comprar SSDs amb aquesta interfície amb capacitats d’1 i 2 TB a preus relativament assequibles, mentre que els rapidíssims SSD NVMe segueixen sent bastant cars, ja igualtat de preu haurem de prescindir de capacitat.

 

En aquesta comparativa tractarem de discernir, per tant, què val més la pena per a un PC orientat al gaming en termes més reals que en benchmarks, és a dir, pel que fa a temps de càrrega, velocitat de gestió d’arxius, rendiment en jocs, etc.

 

 

Els SSD de la comparativa

Per a aquesta comparativa utilitzarem un dels SSD SATA 3 de millor rendiment de mercat: 1 Corsair Neutron XTi de 480 GB les velocitats teòriques són de 560 MB / s de lectura i 540 MB / s d’escriptura.

 

La contrapartida en SSD PCIe NVMe serà un Transcend SSD 220S d’1 TB, un dels dispositius d’aquesta categoria que millor relació prestacions / preu ofereix al mercat, i les velocitats teòriques són de 3500 MB / s de lectura i 2800 MB / s d’escriptura.

 

Pel que fa a característiques teòriques, no hi ha dubte que la contesa està bastant desigualada en favor de l’SSD NVMe però, què passarà en situacions reals de funcionament? Anem a veure-ho.

 

 

 

SSD SATA vs NVMe, comparativa de rendiment

Arrencada de Windows

Comencem les proves amb el sistema operatiu Windows 10 instal·lat en un i altre. La instal·lació inclou alguns programes a l’inici, com els controladors de la targeta gràfica o el programari del teclat i el ratolí. Comptabilitzem des que premem el botó d’encesa fins que apareix l’escriptori i podem començar a fer servir l’equip.

L’arrencada és 8 segons més ràpid amb el SSD NVMe que amb el SATA 3, un temps valuós però que tampoc és una enorme diferència com podria ser si ho comparéssim amb un disc dur mecànic, el temps d’arrencada supera el minut.

Còpia d’arxius

Per a aquesta prova, el que hem fet ha estat utilitzar un tercer SSD PCIe NVMe per assegurar la màxima velocitat de lectura. Amb aquest SSD d’origen, hem mogut un arxiu fals de 30 GB fins dos SSD manualment per veure el temps que tarda.

Aquí sí que hi ha una enorme diferència, i és que el SSD NVMe ens ofereix el triple de rendiment, és a dir, ha trigat un terç del temps que el SSD SATA 3. És clar que estem parlant d’un únic arxiu molt gran, ja que quan parlem de molts arxius més petits llavors la diferència no és tanta.

Càrrega de jocs

En aquest cas vam provar el que triga el joc a carregar una partida desada, estant instal·lat en un o altre SSD. Es comptabilitza el temps no en entrar en el joc, sinó en el temps que triga des que li donem a carregar partida fins que aquesta càrrega i podem començar a jugar. Aquesta prova és important perquè també influeix, lògicament, a les pantalles de càrrega, però heu de tenir en compte que un cop carregada la partida el rendiment de l’SSD no influeix tot just en res, excepte en les pantalles de càrrega.

Essencialment el SSD NVMe torna a mostrar-se més ràpid que el SATA però, realment, la diferència més gran és de poc més d’un segon, en cap cas arriba a dos segons, pel que en realitat la diferència aquí és nímia.

 

Llavors, què val més la pena?

Realment, al preu a què estan ara mateix els SSD on podem trobar models d’alta gamma SATA 3 d’1 TB per uns 100 euros, i donada la poca diferència de rendiment en situacions quotidianes, ara mateix val més la pena un SSD SATA 3 pel que fa a un NVMe. És clar que cal tenir en compte que tenen evidents diferències de rendiment, així que si aquests segons de diferència per a tu suposen un gran avantatge, llavors la teva opció hauria de ser un SSD NVMe.

 

De totes maneres, també cal tenir en compte que segons passi el temps el preu d’aquests dispositius s’anirà abaratint a mesura que surti models de majors capacitats, si bé és cert que finalment els SSD SATA acabaran amb preus per terra si és que volen mantenir el seu lloc en el mercat, així que tornarem a tenir el mateix dilema: a igualtat de preu, ¿més capacitat o més rendiment? Dependrà del que tu vulguis, però aquí tens les nostres proves comparatives per dilucidar.

 

 

Notícia original Hardzone | “Comparativa SSD SATA vs NVMe, ¿què val la pena per gaming?.”

 

Leave A Comment

seven + seven =