Speedtest by Ookla és una aplicació mòbil que mesura la velocitat de la nostra connexió a Internet recorrent a una prova que ens facilita conèixer la velocitat de baixada i pujada d’aquesta, així el ping. També ens permet tenir accés a l’històric de mesuraments per comprovar l’evolució de la nostra connexió, així com comparar-la amb la d’altres usuaris.

 

Això, és clar, permet Ookla, la companyia desenvolupadora, comptar amb dades del tràfic d’Internet de tot el món, una informació interessant ara que, de la nit al dia, diversos llocs del món han vist com els hàbits de navegació canviaven per culpa de la crisi del coronavirus.

 

Segons les dades publicades per la companyia, a la Xina, després d’una sobtada caiguda de la velocitat de descàrrega durant la segona meitat de gener (en el més cru del pànic després de l’aparició de la malaltia), aquesta es va recuperar al llarg de febrer fins a superar les xifres de desembre; la latència, d’altra banda, no va patir massa variacions

.

Diferent és la fotografia que ofereixen les dades d’Itàlia, on des de finals de febrer la velocitat de descàrrega cau (més a Llombardia, la zona més afectada pel coronavirus al país transalpí) i la latència de la connexió augmenta.

 

Molt bé, però … i Espanya?

L’estudi de Ookla no ofereix informació sobre com la quarantena ha afectat Espanya, perquè les seves dades per al nostre país només cobreixen el període fins al 9 de març, una setmana abans que entrés en vigor el decret de Govern. No obstant això, les nostres operadores sí que han anat monitorant i publicant com ens afecta la nova situació com a usuaris d’Internet.

 

I aquí, malgrat que es van afanyar a oferir gigues extra gratis als seus clients a l’inici de les crisis, l’augment del trànsit generat en els primers dies de quarantena ha obligat a Movistar, Orange, Vodafone, Grup MÁSmóvil i Grup Euskaltel a demanar conjuntament a la ciutadania “un ús racional i responsable de les xarxes de telecomunicacions”.

 

Concretament, el trànsit a través de xarxes IP ha pujat un 40%, mentre que el consum de dades mòbils ha augmentat un 25%. Tot això casa amb la tendència que apunten les dades de Ooka sobre la Xina i Itàlia: sobtat augment del trànsit (i consegüent reducció de la velocitat de les descàrregues) una vegada que la gent es veu obligada a tancar-se en les seves cases.

 

Orange, per exemple, parla d’un augment del 30% del consum de serveis de streaming, mentre que Movistar parla d’un increment del trànsit total en la seva xarxa IP de 3 Tbps (un 26% per sobre del seu trànsit habitual) i d’un bec, al llarg de diumenge, en el trànsit generat per aplicacions com Spotify i Skype.

 

Notícia original de Genbeta | “Espanya no és una excepció: la velocitat d’Internet també va caure a la Xina i Itàlia després de decretar el confinament de població.”

Leave A Comment

twenty + nineteen =