Cada vegada queda menys perquè vegem com Windows 10X és una realitat i no haurem d’esperar a l’arribada al Surface Neo o dels nous dispositius de doble pantalla per als que inicialment estava pensat. Microsoft no vol esperar i la nova versió del seu sistema operatiu hauria de debutar a principis de 2021.

Hem vist per exemple com estrenarà un renovat Explorador d’arxius i una renovada estètica però què més novetats trobarem? Per això anem a repassar les millores i canvis més importants que aportarà als nostres equips si decidim instal·lar-lo.

Pantalla de configuració i menú Inicis renovats

El primer canvi ho anem a percebre quan iniciem la configuració de l’equip. La impressió és que és ara més neta, minimalista. No anem a percebre elements innecessaris o distraccions algunes.

El menú Inici pateix un canvi important i, seguint l’estela de la pantalla de configuració, ofereix una interfície minimalista i sense elements que molestin. Segueix present la barra de tasques, però ara presenta canvis.

I és que relacionat amb la postura de l’dispositiu, Windows 10X estrenarà una barra de tasques adaptativa que pot canviar segons el factor de forma d’el dispositiu o la preferència de l’usuari. Una barra de tasques que a més és personalitzable de manera que els usuaris poden determinar la posició de les icones.

Per la seva banda, l’aspecte de l’menú Inici s’assembla ara més a un launcher per a aplicacions en un mòbil que a el menú d’inici tradicional. En aquest apartat veiem com desapareixen els Live Tiles (mosaics en viu) i passa a utilitzar icones estàtics amb disseny Fluent Design encara que conservarà l’efecte desenfocament.

Centre d’Acció millorat

Windows 10X introdueix un nou Centre d’Acció. Amb una nova estètica, millor integrada en la imatge general de Windows 10X, ofereix accés a les funcions ja conegudes així com a notificacions.

Des d’aquest apartat podrem controlar aspectes com el Bluetooth, la connectivitat Wi-Fi, activar o desactivar el mode vol o pujar el baixar el volum, apartat aquest que estrena una nova interfície. Tots aquests apartats es poden personalitzar des del menú “Configuració”.

Fons dinàmics

Arriben els fons de pantalla dinàmics per maximitzar la personalització a l’escriptori. De manera similar a la que podem trobar per exemple en macOS, aquests fons canviaran en funció de l’hora del dia en què ens trobem.

El mateix fons passa a veure diferent si estem fent servir el PC a l’alba o al capvespre, el que facilita que la llum de fons de la pantalla resulti menys molesta en determinades hores del dia. En aquest sentit, els nous fons dinàmics també es podran ajustar a el clima de cada zona.

Millores en la seguretat

Windows 10X és més segur. Microsoft ha decidit crear una separació entre el sistema operatiu i la resta de programari que usem. L’objectiu és tractar en la mesura del possible, d’aïllar a Windows 10X de problemes de funcionament ocasionats per controladors, aplicacions o d’amenaces de malware.

A l’executar-se en una mena de contenidors aïllats, Windows 10X o les seves dades no es veuran afectats.

Actualitzacions de Windows més ràpides

Tindrem unes actualitzacions més ràpides: Microsoft promet que les actualitzacions s’instal·laran en tot just 90 segons. Res a veure amb els processos actuals. Windows 10X descarregarà les actualitzacions en segon pla i en una partició diferent i a l’reiniciar l’equip, aquestes passaran a la partició principal.

Com provar Windows 10X

Windows 10X ja té a punt la versió RTM, de manera que no trigarem molt en veure-ho convertit en una realitat. A més, aquesta versió no podrà descarregar-se de forma tradicional i en un principi només els OEM tindran accés a aquest.

Això no impedeix que puguis provar abans d’hora, ja que Microsoft ha creat una mena de emulador per als usuaris d’una versió Pro de Windows 10 per provar Windows 10X directament al nostre equip. Això sí, per provar Windows 10X has de complir amb una sèrie de requisits:

  • Formar part del programa Insider de Windows 10.
  • Instal·lar l’última versió preliminar d’Windows 10 compatible (Windows 10 versió 17763.0 o una de superior).
  • Fer servir un ordinador amb processador Intel amb al menys quatre nuclis que puguis dedicar a l’emulador.
  • Tenir un mínim 8 GB de RAM, dels quals 4 GB s’han de fer servir per l’emulador.
  • Comptar amb 15 GB d’espai per al disc dur virtual (és recomanable que sigui un SSD).
  • Una targeta gràfica dedicada compatible amb DirectX 11 o posterior.
  • Has verificar des de la BIOS del teu ordinador que les funcions siguin suportades i estiguin actives: Hardware-assisted virtualization (virtualització assistida per maquinari), Second Level Address Translation o SLAT (paginació imbricada), i Hardware-based Data Execution Prevention o DEP ( prevenció d’execució de dades).
  • Has d’assegurar que Hyper-V estigui activa des del tauler de control a la secció d’activar o desactivar característiques de Windows.

Un cop descarregat l’emulador des de la botiga de Microsoft, pots obtenir la imatge de Windows 10X feta especialment per a usar amb Microsoft Emulator en aquest altre enllaç. Ja amb tots els arxius descarregats, has d’obrir l’emulador, crear un nou dispositiu i usar la imatge de Windows 10X descarregada.

Notícia Original: Xataca Windows

Leave A Comment

16 − six =