En algun moment de la seva vida tecnològica, el teu PC pot ser testimoni de com les actualitzacions a sistema operatiu en el qual es basa ja no li arriben. I l’equip es va quedant obsolet, sense protecció als problemes de seguretat o sense poder suportar certs programes que necessites.

També pot passar que, amb el pas dels anys, algunes funcions de maquinari vagin perdent força, com el processador que va quedant antic i és massa lent en comparació amb el que pots trobar al mercat. O que alguna de les seves parts deixi de funcionar com la pantalla i que costi massa diners reparar com perquè valgui la pena reparar-lo. Encara que això no vol dir que no hi hagi altres elements de maquinari d’aquest PC que no funcionin.

Pots reparar o canviar certes peces i seguir fent servir el teu PC vell. Però aquí anem a conèixer quins usos se li pot donar a un ordinador quan es converteix vell o passa a estar obsolet, abans de convertir-lo en uns quilos més de brossa tecnològica que el món ja no sap què fer amb ella.

Idees per donar-li un ús alternatiu al teu PC

  • Com a equip en xarxa on guardar una còpia dels teus documents o fotografies. El disc dur del teu PC ja tindrà probablement guardats molts arxius que vulguis mantenir. Pots fer-li una neteja i aprofitar l’espai restant per guardar còpies de seguretat d’arxius, documents o fotografies que vulguis mantenir en xarxa. Una altra possibilitat és, simplement, utilitzar el seu disc dur fora.
    Reconvertir-lo en servidor web / NAS. Un servidor NAS és un dispositiu orientat a l’emmagatzematge, i amb el qual pots crear el teu propi núvol a casa. A més, alguns NAS també et permeten fer altres coses com muntar servidors web, VPNs o fins i tot el teu propi servei de streaming amb el contingut que tinguis en els seus discos durs. Si vols convertir el teu vell PC en un NAS pots, per exemple, descarregar el sistema operatiu basat en FreeBSD, FreeNAS, que és gratis i pot funcionar amb un maquinari de baix rendiment. Una altra alternativa per a aquest objectiu és el programari Openfiler. És una solució ideal per no dependre de Google en l’adéu de Google Fotos.
    Convertir-lo en una “consola ‘de jocs retro. El teu vell PC pot ser la plataforma sobre la qual recuperis videojocs antics que tant t’agraden. Aquesta és una alternativa per a nostàlgics. Necessites un emulador. Una altra opció és instal·lar Lakka al teu PC vell. Aquest és un sistema operatiu lleuger basat en Linux derivat de OpenELEC que combina emuladors de jocs retro existents en un sistema llest per instal·lar. Així teu ordinador podrà imitar consoles com Game Boy, PlayStation o Atari entre moltes altres. Una de les avantatges de Lakka és la seva enorme facilitat d’ús.
    Usar-lo per aprendre mecanografia. D’acord, pot ser que la mecanografia sigui alguna cosa que soni a “retro” i que ara molts ja vam escriure ràpid amb un parell de dits o quatre a tot estirar, però molta gent segueix valorant poder escriure en els seus PC de forma professional amb tots els dits. Pots aprofitar un equip vell per donar-li aquest ús al seu teclat. Hi ha webs disponibles per ajudar-te a aprendre. A més, a diferència de les oportunitats que donaven les antigues màquines d’escriure, pots també utilitzar el teu vell PC per aprendre a automatitzar les dreceres de teclat que ofereix Windows per al futur ser més eficient en les teves tasques.
  • Regala-li el PC a les teves filles i fills perquè aprenguin a manejar o perquè vegin sèries. Tot i que les noves generacions estan més acostumades a el mòbil o a les tauletes, també arribaran a necessitar gestionar l’ús de l’ordinador per al futur. Pots prestar teu vell ordinador als teus fills petits perquè experimentin, coneguin certs programes comuns, com alguna suite d’escriptori, algun editor de fotografies i també perquè aprofitin a veure algun contingut d’entreteniment o educatiu. Gran part de sistemes operatius i navegadors tenen funcions de control parental. I encara que el teu PC no tingui capacitat per a tota la teva activitat diària, segur que pot seguir aguantant que els teus fills provin a fer servir Word o Power Point.
  • Donar-lo. Si no tens petits a la família o aquests ja tenen els seus propis PC, sempre una opció és donar els vells equips. ATENCIÓ! No dons alguna cosa inservible. Només ofereix alguna cosa que per a tu no sigui útil perquè necessites més capacitat, mentre que per a una altra persona, que vagi a donar-li menor ús, pugui ser molt útil. Si el teu objectiu és a més enviar-lo a un altre país, més raó per anar amb compte. Val la pena la despesa en l’enviament de l’equip que estàs donant? Moltes són les vegades que països de continents com Àfrica han mostrat que les donacions que reben en moltes ocasions els serveixen per acumular escombraries en els seus territoris.
  • Converteix-lo en servidor multimèdia amb Plex o en magatzem per Kodi. En aquest cas, sobretot per transcondificaciones en Plex, no serveix qualsevol PC, com la pròpia empresa explica. El processador pot ser antic si no necessites transcodificar (fins a un Intel? Atom? 1.2GHz “). Pots instal·lar-li Kodi o Plex. El teu ordinador passaria a ser el centre multimèdia de les teves televisors i dispositius com smartphones o tablets.
  • Utilitza-ho com a banc de proves. Si t’encanta provar noves opcions amb el teu PC però no vols arriscar amb un equip nou, aquest és el teu moment. Aprofita el teu equip obsolet per provar nous sistemes operatius, noves configuracions, programes que no vols descarregar al PC que fas servir cada dia per no saturar-, o fins i tot investigar algun atac que en algun moment hagis rebut i veure l’abast real que pugui tenir amb els teus propis ulls.
    Fes-lo servir per a computació distribuïda. La computació distribuïda és una infraestructura digital creada per resoldre tasques computacionals, com per exemple, ajudar a l’CSIC. Per a això es necessiten diversos equips separats físicament i connectats entre si. Cada màquina posseeix els seus components de maquinari i programari. El teu ordinador vell pot acompanyar molts altres en el món si persegueixes ajudar de forma altruista.

Noticia original: genbeta

Leave A Comment

eight + nine =