Te limit el temps de vida d’un disc dur?
Tots sabem que els SSD tenen un temps de vida útil limitat que depèn de el nombre de cicles d’escriptura i esborrat de les seves cel·les de memòria, una dada que ve definit pel fabricant en forma de TBW. No obstant això, quan parlem d’un disc dur mecànic mai es parla de la seva vida útil … ¿és aquesta infinita o està també limitada?
A diferència dels discos durs mecànics, el funcionament es basa en plats giratoris i capçals mòbils, els SSD no tenen parts mòbils i la informació s’emmagatzema directament en els seus xips NAND. Aquests xips tenen un temps de vida delimitat pel nombre de cicles d’escriptura i esborrat, per la qual cosa arriba un moment en què aquests arriben al seu límit i la unitat queda inutilitzada. No obstant això, mai hem escoltat res semblant en els discos durs … ¿és la seva durabilitat infinita?
El temps de vida d’un disc dur no és infinit
Com hem esmentat, el funcionament d’un disc dur es basa en els seus plats, els quals giren a una velocitat força elevada que sol ser, generalment, de 7.200 o de 5.900 revolucions per minut. A el mateix temps, tenen un o més capçals mòbils que es van moviment per la superfície dels plats per llegir i escriure la informació, motiu pel qual un disc dur mecànic fa soroll i genera vibracions en molts casos.
El simple fet de tenir parts mòbils ja vol dir que és impossible que un disc dur tingui un temps de vida infinit, ja que per molt bé que estigui dissenyat el dispositiu, es produeixen certs fregaments tant a l’girar els plats com a l’moure el capçal de lectura i escriptura, i els fregaments produeixen irremeiablement un desgast que comporta, abans o després, la decisió i la mort de la unitat.
La diferència amb els SSD és que el desgast d’aquests és internament en els seus xips NAND de memòria, mentre que el desgast en un disc dur es produeix en els rodaments i zones de fregament. No obstant això, si et preguntes si el nombre d’escriptures i cicles d’esborrat en els plats d’un disc dur és infinit, la resposta és que teòricament sí que ho és; en aquest cas no es produeix desgast i els sectors dels plats dels discos són capaços de canviar el seu estat (de crestes a valls, uns i zeros i vice versa) tantes vegades com es vulgui, no hi ha límit establert.
Referent a això, mentre que els fabricants de SSD indiquen els seus TBW per indicar el seu temps de vida útil o la seva durabilitat, els fabricants de discs durs del que indiquen és el MTBF (Mean Time Between Failures) que reflecteix el temps mitjà entre avaries; el MTBF en un disc dur es refereix a el nombre d’hores d’encesa i no és sinó una mitjana estadística que generalment no reflecteix ni de lluny la realitat, ja que en un disc dur aquest valor sol ser de 1,2 milions d’hores i des després ningú té un disc dur tant de temps ia tots ens ha fallat un alguna vegada.
Per aquest motiu és molt més fiable el fixar-se en un altre valor anomenat AFR (Annualized Failure Rate), que s’expressa en un percentatge i reflecteix la probabilitat que el disc falli durant un any d’ús 24 × 7. Aquest percentatge sol ser força baix (de menys de l’1%) i segueix indicant una probabilitat i no una dada concreta com en els SSD, però així i serveix millor per fer-nos una idea de el temps de vida útil que podem esperar de cada disc dur.
En definitiva, el temps de vida útil d’un disc dur està equiparat aproximadament als SSDs moderns, que ja poden durar depenent de l’ús diverses desenes d’anys. Pot ser més, pot ser menys, però per descomptat un disc dur té temps de vida i no és infinit.