El dia 26 de octubre va aparèixer al mercat el nou sistema operatiu de Microsoft Windows 8, amb dos versions ven diferenciades destinades a versions de hardware diferents, la Windows 8 i la Windows RT.

 

La Windows 8 a mes a més conté les diferents versions que ja coneixíem del Windows 7 la Home i la Professional pensada pels actuals processadors Intel i AMD.

I la nova Windows RT, la qual únicament està pensada per dispositius amb arquitectura ARM, es bàsicament una versió alleugerida de Windows 8 que únicament funciona amb la interfície Modern Ui, i un sistema de gestió d’arxius que serà molt semblat al clàssic escriptori de Windows.

Els equips als quals va destinat aquesta versió són smartphones i tablets principalment, una de les característiques mes destacades es que només se li podran instal·lar aplicacions aprovades per Microsoft en la nova Windows Store, i certes aplicacions natives encara no tenen alternativa. El normal, això sí, és que a poc a poc vagin sortint noves compatibles. Moltes d’elles són versions adaptades, com el cas de Microsoft Office 2013 RT, es a dir que en aquesta versió no podrem instal·lar cap programa que no estigui dissenyat i aprovat per la Windows Store, es a dir els programes que tenim actualment en el nostre Windows 7 no funcionaran.

 

Algunes de les característiques mes importants del nou sistema operatiu son :

Interface Modern UI.

Una de les novetats mes importants del nou sistema operatiu es la se va nova interface, renovada totalment i pensada per a Tabletes o dispositius tàctils, el panell inicial està compost per live tiles (alguna cosa així com rajoles dinàmiques), amb un disseny enfocat a la interacció tàctil més que amb un ratolí, les mostra en constant acció. L’aplicació del temps mostra la previsió en directe sense haver d’obrir-la. El mateix succeeix amb la de correu electronic, que deixarà previsualitza el remitent i assumpte de l’últim correu rebut, o amb la del calendari, que ensenyarà els nostres propers esdeveniments, també tindrem una per accedir directament al escriptori, tota la seva pantalla, de fet, està pensada per a aquesta mateixa interacció tàctil. Un bon exemple són les cantonades actives. Si llisquem el dit per la cantonada superior esquerra, veurem les últimes aplicacions obertes Si ho fem per la cantonada inferior esquerra, únicament veurem la miniatura de l’última aplicació oberta.

L’important és que aquesta interfície no és manejable únicament amb pantalles tàctils, Metre també pot manejar-se amb el ratolí i el teclat. Això sí, hi ha una limitació important: per poder obrir les aplicacions de Modern UI necessitarem comptar amb una resolució d’almenys 1024×768 píxels. Un llistó baix, però que no podran superar molts netbooks, ni pantalles o televisors que únicament aconsegueixen 720p en vertical.

 

Windows To Go i Mode Espera

Una interessant característica de Windows 8, especialment de cara a l’entorn empresarial serà Windows To Go que permet emmagatzemar tot el sistema operatiu, aplicacions i configuració en un llapis USB. Així, podem portar aquest llapis a un altre ordinador i utilitzar-ho com si fos el nostre, sense necessitat de fer instal·lacions ni bolcar el contingut al seu disc dur. L’únic requisit d’aquesta novetat és que el llapis sigui d’almenys 32 GB.

Per la seva banda, el Mode Espera permet que l’equip entri en una espècie de manera de repos, però podent rebre actualitzacions (similar al Power Nap d’US X Mountain Lion), missatges, etc. Enfocat especialment a l’estalvi de bateria, a allargar l’autonomia del nostre equip, en el cas que sigui un equip portàtil.

Windows Store.

A partir del nou sistema operatiu tindrem disponible una nova forma de instal·lar aplicacions, gràcies a la Windows store , una nova forma portada directament dels dispositius mòbils, amb totes les aplicacions centralitzades en la Store, i seguint l’estil anteriorment denominat Modern UI, les ‘tiles’ d’aplicacions ocupen la portada sobre un fons blanc sense adorns de cap tipus. Tan aviat obrim la Windows Store el primer grup de ‘tiles’ que ens apareix es compon d’una sèrie d’aplicacions destacades per l’equip editorial de la tenda. Sabent la importància d’aquestes primeres posicions tant per a desenvolupadors com para usuaris, Microsoft ha promès que aquestes variaran sovint de manera que no s’afavoreixi a unes aplicacions respecte a unes altres.

La resta de la portada està ocupat per les principals categories que es distribueixen per poder navegar entre elles mitjançant scroll horitzontal. Tenim l’opció a més de fer zoom out per veure més categories d’un simple cop d’ull. Cada categoria s’agrupa mostrant unes poques aplicacions destacades, de nou triades per l’equip editorial, botons per accedir a les llistes de les aplicacions més descarregades o millor valorades, i l’opció d’obrir la pàgina de la pròpia categoria.

 

Skydrive

SkyDrive és el servei d’emmagatzematge en el núvol de Microsoft. Un núvol a la qual Microsoft atorga una gran importància en el seu últim sistema operatiu ja que per exemple, permet que en la seva carpeta de fotografies s’afegeixin totes les imatges que tenim en el nostre compte de Facebook, de Flickr, etc. Això és configura-ble, i poden visionar-se de forma separada, afegir els serveis de forma més selectiva, etc.

 

Windows Surface i els nous dispositius.

La nova aposta de Microsoft per al mon dels tablets es la Surface. És cert que han arribat una mica més tard que la competència, però ho han fet sabent com innovar i presentar alguna cosa que mereixi una atenció especial. És important assenyalar que les dues versions diferents de Windows (RT i 8) que es presentes. I és que hi haurà dos models essencials, amb diferents arquitectura i preus, segons la versió que vulguem fer anar.
Per una banda, la versió amb Windows RT, amb capacitats de 32 o 64 GB i una grossor de 9,3 mm. Com indica el model de Windows que porta, només podrà córrer les aplicacions de la Windows Store, i no passarà de la interfície Modern Ui ni permetrà instal·lar aplicacions d’escriptori. És una tablet amb un sistema operatiu mòbil.

Per l’altre costat , la versió amb Windows 8 Pro, amb arquitectura x86, capacitats de 64 o 128 GB, un grossor de 13,5 mm,i un preu que superior a la RT. Aquest model sí que permetrà fer anar aplicacions d’escriptori, i serà un portàtil en format tablet. Com a aspectes positius, la seva lleugeresa, la seva manejabilitat, la seva connectivitat (USB 3.0, *SDXC…), i sobretot la seva potència, amb processador Atom, core i3 i i5. Una tablet en la qual podrem manejar aplicacions professionals o jocs de PC. També un gran seguit de fabricants com Samsung, Asus, Acer estan traïen els seus nous dispositius ja sigui per Windows RT o per Windows 8.

 

 

Es un Sistema operatiu arriscat ?

L’únic punt negatiu que te Windows 8 és el risc que suposa per Microsoft. El canvi en la idea d’un sistema operatiu és brutal, i pot costar que el consumidor s’acostumi a aquesta forma de treballar. Al mercat de consum el trauma serà menor perquè l’usuari està acostumat a trobar-se Windows en el seu ordinador, i el nou Windows 8 facilita tasques cada vegada més comunes, les fa més divertides i fins i tot intuïtives en un món que es va acostumant a tocar més que a fer clic.

Malgrat que manté l’escriptori clàssic amb bastants millors que no es veuen a simple vista, és en l’empresa, en el treball, on Modern Ui pot xocar més. Les aplicacions adaptades amb aquesta nova interficie són més simples, més directes, més de l’estil del món de la telefonia mòbil i els tablets, així que caldrà veure com convencen a aquest nínxol que curiosament sempre ha estat un gran suport per al sistema operatiu de Microsoft, el temps i el consumidor ho dirà.