IBM ens brinda un altre moment culminant en la història de la informàtica. Igual que el primer IBM PC va revolucionar els ordinadors en 1981, l’acabat de presentar IBM Q System One, el primer ordinador quàntic comercial de la història, pretén fer el mateix en 2019.

 

És un moment històric, perquè la computació quàntica ha abandonat la ciència-ficció, per a convertir-se en ciència. I ara abandona també el laboratori amb el primer ordinador quàntic comercial de la història, pensat per a utilitzar-se en aplicacions comercials, científiques i de recerca. 

 

El nou IBM Q System One trenca amb tots els convencionalismes aplicats a la informàtica clàssica. Començant pel seu disseny i grandària. La foto d’obertura no ens permet calcular el que ocupa. Sembla un ordinador de disseny de sobretaula, però res més lluny de la realitat. Mesura tres metres d’altura i altres tres metres d’ample. No és un PC per a posar a l’habitació o el despatx. Pots veure-ho en aquest vídeo de presentació creat per IBM.

 

Construcción de los IBM Q System One en cajas de cristal herméticas.

 

Segurament t’estaràs preguntant, què és un ordinador quàntic?

 

La informàtica clàssica es basa en la lògica binària. La mínima unitat d’informació és el bit, que pot ser un 0 o un 1. La computació quàntica utilitza els estats de l’àtom per a fer funcionar els ordinadors. En informàtica quàntica el cúbit, que substitueix al bit, pot ser al mateix temps 0 i 1, a causa de les lleis de la mecànica quàntica aplicada als àtoms. És el que es diu superposició.

 

El número de cúbits indica la quantitat de bits que poden estar en superposició. Com és fàcil imaginar, la possibilitat de manejar dades que són al mateix temps 0 i 1 obre les portes a nous algorismes. Els ordinadors quàntics resolen problemes que són irresolubles amb la informàtica clàssica. A més són infinitament més ràpids que els ordinadors basats en el pas de l’electricitat, en treballar a nivell atòmic

 

El problema dels ordinadors quàntics és que els cúbits perden el seu estat de superposició molt ràpidament, en menys de 100 mil·lisegons, així que es necessita una circuitería molt complicada, que a més exigeixen un complex sistema de refrigeració, per a mantenir estables els cúbits durant els processos de càlcul. Per això el IBM Q System One, el primer ordinador quàntic comercial de la història, és tan gran.

 

Té una capacitat de 20 cúbits, i combina computació quàntica amb maquinari convencional, per a poder mantenir un equilibri a l’hora de reduir la seva grandària, i comercialitzar-lo. Aquí podem veure-ho per dins, en ple procés de fabricació:

 

 

La carcassa de cristall que ho recobreix ha estat dissenyada per l’empresa Goppion, la mateixa que ha dissenyat l’urna protectora de les joies de la Corona Britànica, i la Mona Lisa.

 

IBM no ha facilitat preus, però és obvi que costarà milions de dòlars. Està pensat per a grans empreses que ha de fer enormes càlculs basats en el Big Data, la Intel·ligència Artificial i el núvol, i per a processos de recerca

 

Encara hauran de passar dècades perquè puguem tenir un ordinador quàntic a casa. Però estem assistint al naixement de la informàtica del segle XXI, que el canviarà tot. Igual que el primer IBM PC, fa gairebé 40 anys…

 

 

Notícia original ComputerHoy  | “IBM Q System One, el primer ordenador cuántico comercial de la historia”

Leave A Comment

eighteen − twelve =