Les aplicacions han començat a recuperar-se sis hores després de l’aturada i ja funcionen amb normalitat, segons ha informat la companyia

La caiguda de Whatsapp, Instagram i Facebook de dilluns al vespre es deu a un “canvi de configuració defectuós” i no ha posat en risc dades dels usuaris, segons un comunicat de l’empresa.

El servei va caure dilluns al voltant de les cinc de la tarda. A partir de tres quarts de dotze de la nit, Facebook i Instagram van començar a recuperar-se parcialment i posteriorment s’hi ha afegit WhatsApp, que a primeres hores d’aquest dimarts ha restablert el servei.

Aquesta ha estat una de les incidències de més envergadura que es recorden.

El portal Down Detector ha informat de la caiguda, amb milions d’usuaris d’aquestes xarxes socials, que pertanyen al grup de Facebook, potencialment afectats.
Es tracta d’una caiguda global que els usuaris van reportar des de diversos països, com ara els Estats Units, Mèxic, Romania, França, Noruega i Grècia.

Els usuaris d’aquestes xarxes, que sumen milers de milions de persones globalment, no van poder connectar-se ni enviar ni rebre missatges o veure publicacions.

Error intern o sabotatge?

Diversos experts de seguretat que fan un seguiment de la situació van apuntar que, molt probablement, la caiguda l’havia desencadenat un error de configuració que va deixar fora de servei els servidors de Facebook. Aquesta incidència podria ser conseqüència d’un error intern, tot i que el sabotatge d’algun treballador de la companyia no es pot descartar, segons els mateixos especialistes.

La periodista de The New York Times especialitzada en tecnologia Sheera Frenkel ha dit que un treballador de Facebook li ha explicat que alguns empleats tenien problemes per entrar als edificis de la companyia perquè “les seves acreditacions no funcionaven a les portes d’accés”:

Zuckerberg perd 5.900 milions de dòlars

La caiguda ha tingut efectes a la borsa. Wall Street ha tancat en vermell en una jornada marcada pels problemes de Facebook i les aplicacions de la seva propietat. Les accions de la companyia liderada per Mark Zuckerberg han baixat el 4,89% aquest dilluns.

Aquest descens a la borsa per la caiguda de les plataformes ha fet perdre uns 5.900 milions al conseller delegat de Facebook, Mark Zuckerberg. Segons la revista Forbes, aquesta pèrdua suposa que la fortuna de Zuckerberg se situï en 117.000 milions de dòlars i el fa baixar fins al sisè lloc en el rànquing de persones més riques del planeta.

En ple escàndol sobre les pràctiques poc ètiques de la companyia, Facebook ha perdut un 7,74% a Wall Street els últims cinc dies i més del 13% en l’últim mes.

Disculpes de les plataformes afectades

Quan ja feia una estona que el servei havia caigut, Facebook va reconèixer la incidència a través d’una piulada, en què admetia que alguns usuaris tenien “problemes d’accés” a les apps i els serveis de la companyia, es disculpava per les molèsties i informava que s’estava treballant “per recuperar la normalitat al més aviat possible”.

Down Detector va informar, posteriorment, d’incidències de molt menys abast en el servei de Twitter, TikTok, Snapchat, Zoom o d’empreses com Amazon o Verizon.

Tuit sorneguer de Twitter

A la xarxa de l’ocellet, la caiguda del servei de les companyies de Facebook ha estat un dels temes més comentats. S’ha convertit en trending topic amb més de mig milió de comentaris en menys d’una hora.

A més del nom de WhatsApp o el de Mark Zuckerberg, fundador de Facebook, a la llista de temes hi han aparegut els hashtags #facebookdown o el nom de Telegram.

De fet, Twitter ha aprofitat l’avinentesa per saludar els internautes amb un tuit sorneguer. “Hola literalment a tothom”, ha publicat. El perfil de WhatsApp ha seguit el missatge amb un “Hola!” acompanyat de la icona d’una mà saludant.

Enmig de la tempesta pels informes interns filtrats

La interrupció dels serveis de la companyia Facebook coincideix amb la controvèrsia per la difusió dels informes interns que evidencien que l’empresa ha ocultat els efectes nocius de les xarxes en els més joves.

La notícia va saltar quan es va saber que Instagram era conscient que atacava l’autoestima d’una de cada tres adolescents, una informació que va difondre The Wall Street Journal.

Ara, la treballadora que va filtrar els documents, Frances Haugen, en una entrevista a la CBS, ha acusat l’empresa mare, Facebook, de posar l’interès econòmic per sobre de la seguretat i el control de l’odi, la violència i la desinformació.

Arran de l’escàndol, la companyia ha suspès el llançament imminent d’Instagram Kids i ha hagut de donar explicacions davant del Congrés dels Estats Units.

Notícia original: 324

Leave A Comment

6 + 2 =