Això de poder triar entre un Windows 10 de 32 bits i un 64 bits té els dies comptats. A Microsoft han anunciat que les versions de 32 bits ja no estaran disponibles per a OEMs i desenvolupadors des de Windows 10 en la seva última gran actualització de maig de 2020, també coneguda com a Windows octubre 2004.

El canvi és el primer pas d’un llarg, llarguíssim camí que té com a objectiu convertir a Windows 10 en un producte que només estigui disponible per a arquitectures de 64 bits i que vol anar deixant enrere el llegat dels 32 bits. Això sí: la transició serà molt lenta, i els usuaris no té de què preocupar-se.

 

El principi de la fi d’una era

L’arribada de la nova Window 10 Mai 2020 Update no només és rellevant per les millores que Microsoft s’introdueix en el sistema operatiu, sinó pel fet que com indiquen a Neowin per primera vegada canvien els requisits de hardware per als futurs dispositius.

 

Win1

 

A partir d’aquesta versió els nous PCs que els OEMs posin a la nostra disposició hauran de fer ús de Windows 10 en la seva versió de 64 bits. Microsoft no oferirà descàrregues de versions de 32 bits, encara que de moment si permetrà que els usuaris segueixin comprant aquesta edició en botigues físiques i en línia.

Tampoc hi haurà problemes amb les actualitzacions dels “vells” sistemes de 32 bits: els que utilitzen aquestes versions de Windows seguiran rebent actualitzacions, i com explicaven els responsables de Microsoft, aquesta decisió “no impacta als clients de sistemes de 32 bits que es van fabricar amb versions prèvies de Windows 10”.

És un canvi per tant nul per als usuaris, però que ens prepara per a un futur en el qual Microsoft centrarà totalment la seva aposta en un Windows 10 de 64 bits amb aplicacions de 64 bits.

Un camí similar a què Apple va prendre amb iOS

El precedent d’una transició a un sistema operatiu “només” de 64 bits el tenim en iOS 11, que va deixar d’acceptar aplicacions de 32 bits: amb iOS 10.3 Apple avisava als usuaris que obrien aplicacions de 32 bits que amb l’arribada de iOS 11 aquestes aplicacions deixarien de funcionar, cosa que va impulsar als desenvolupadors a adaptar les seves aplicacions perquè poguessin ser compatibles amb aquesta nova versió.

Això va causar un impacte clar en el nombre d’aplicacions que de cop i volta quedaven “òrfenes” en l’App Store, però anys després la transició està bàsicament oblidada i els usuaris ni es preocupen de pensar si el seu sistema i aplicacions són de 32 o 64 bits.

Microsoft permet que les dues versions de Windows 10 i els dos tipus d’aplicacions coexisteixin: pots executar aplicacions de 32 bits en el teu Windows 10 de 64 bits sense problemes (el contrari no és possible) i això seguirà sent així durant força temps encara. L’objectiu, però, és aconseguir que Windows 10 de 64 bits sigui l’única versió instal·lada i que a més totes les aplicacions disponibles estiguin també compilades per aquesta arquitectura.

Els 64 bits fan que el rendiment millori sensiblement

Els avantatges d’utilitzar un sistema operatiu de 64 bits que només accepta aplicacions de 64 bits són notables: per començar evitem tenir un subsistema de 32 bits que permeti executar aquestes aplicacions, el que afecta l’autonomia dels nostres dispositius, el seu rendiment i el marge de maniobra a l’hora d’accedir a memòria.

Geek

El salt a l’Apple A7 va ser tot un descobriment pels iPhone 5S, que van guanyar moltes prestacions. No només ho van fer pel processador en si, sinó per l’ús d’aplicacions de 64 bits que va començar a plantejar l’empresa de Cupertino. Font: Ars Technica.

Aquest rendiment també s’accelera quan tant el SO com les aplicacions són de 64 bits: això permet aprofitar de forma nativa totes les possibilitats de l’arquitectura: el processador pot accedir de forma directa a més memòria i moltes operacions es poden accelerar al poder treballar amb aquestes paraules amb el doble de grandària respecte als sistemes i aplicacions de 32 bits.

En Ars Technica ja avançaven el 2013 l’impacte que això tindria en els iPhone, i que va ser enorme tant per les millores en el processador Apple A7 com per aquest salt a aplicacions que exclusivament estaven disponibles en la seva versió de 64 bits.

Microsoft planteja per tant un futur similar, i el benefici per a usuaris i desenvolupadors serà clar: més prestacions i unificació d’un ecosistema que deixarà a poc a poc enrere el llegat dels 32 bits.

Més informació | Microsoft

Leave A Comment

16 − 3 =