PeerTube s’ha convertit en l’alternativa lliure al gegant de YouTube. Aquesta plataforma de vídeos es basa a oferir un servei descentralitzat i vol que els usuaris recuperin el control sobre els seus arxius multimèdia. T’expliquem com funciona PeerTube.

 

Els serveis descentralitzats estan tenint un gran creixement en els últims mesos. Primer va ser Mastodon com a alternativa a Twitter, i ara PeerTube, l’alternativa lliure a YouTube.

 

YouTube és la plataforma de vídeo de Google que s’ha convertit en indispensable per a tots els usuaris d’Internet. Gràcies a aquesta plataforma, milers de ‘youtubers’ viuen dels vídeos que pugen a la Xarxa.

 

Al març de 2018 es va presentar al públic la primera versió de PeerTube, per muntar un vídeo en streaming. Com és una plataforma descentralitzada, no té únicament un servidor, sinó molts d’ells que estan interconnectats entre si.

 

Cada servidor funciona com a instàncies, és a dir, que cadascun compta amb un grup propi d’usuaris, amb una llista pròpia de vídeos i un grup d’interessos. Els usuaris han de registrar-se en cadascuna de les instàncies en les quals vol participar.

 

 

 

 

Gràcies al protocol P2P que utilitza, la càrrega del servidor es reparteix entre tots els usuaris, gràcies a la tecnologia WebTorrent amb la qual es poden descarregar arxius sense sortir del navegador.

 

Així, de la mateixa manera que ho ha fet Mastodon, la plataforma de PeerTube retorna el control dels continguts als creadors i usuaris. A més, PeerTube està compromesa amb crear un entorn sense censures, i resoldre d’una manera més eficient els problemes que fan que es bloquegin certs vídeos durant diversos dies.

 

PeerTube també compta amb una tecnologia anomenada ActivityPub, que permet que hi hagi compatibilitat entre serveis descentralitzats com HubZilla o del propi PeerTube. És a dir, que un usuari d’una altra plataforma com per exemple Mastodon, podria comentar un vídeo de PeerTube directament des de l’altra app, sense haver d’entrar en el servidor del vídeo.

 

Amb ActivityPub per tant es pot crear una gran comunitat entre diverses xarxes socials, alguna cosa diferent a la política de Google i Facebook.

 

Una dels desavantatges que presenta aquesta plataforma és que per formar un servidor són necessaris recursos econòmics i tècnics, així com que el gegant de YouTube no és una plataforma fàcil amb la qual competir.

 

Encara que de moment no es pot saber si aquestes plataformes que intenten ajudar als usuaris a no caure sota la “dominació virtual” de les grans empreses tindran èxit, almenys estan obrint el mercat a altres possibilitats, i PeerTube ja és una alternativa real a YouTube amb accés lliure a totes les persones.

 

Notícia original Ticbeat | “Así funciona PeerTube, la alternativa libre a YouTube″

Leave A Comment

fifteen − two =