A ningú li agrada un PC lent, i la veritat és que quan iniciem per primera vegada el sistema després d’un apagat, és quan usualment triga més tot a arrencar, a diferència de quan tornem d’un estat de suspensió, on tot segueix exactament com el deixem i l’inici és gairebé immediat. La veritat és que tant la manera hibernació com la suspensió de l’equip en Windows i en altres sistemes operatius, és molt més còmoda i pràctica que encendre o apagar la màquina cada vegada que la fem servir i deixem d’utilitzar. Simplement no cal i t’explicarem per què. Tant la suspensió com la hibernació tenen el mateix propòsit: conservar l’estat actual del sistema i estalviar energia. Creies que res pot conservar tanta energia com el apagat, però estas equivocat.
Hiberna vs. Suspendre
Quan suspenem l’ordinador, l’equip entra automàticament en una manera de consum d’energia mínim, només el que necessita per mantenir la memòria RAM encesa. En aquesta memòria RAM s’emmagatzema l’estat actual del sistema, perquè quan tornis trobis totes les finestres i aplicacions que tenies obertes tal com estaven. Si tens un portàtil amb bona bateria, pot durar fins a més d’un dia així sense quedar-se sense suc.
Quan fem servir el mode hibernació passa gairebé el mateix, la diferència està en que en lloc d’emmagatzemar l’estat actual de l’equip en la memòria RAM, aquest s’emmagatzema en el teu disc dur o en l’emmagatzematge sòlid. Això vol dir que el consum d’energia serà nul. Un ordinador que està hivernant, està bàsicament apagat, no consumeix energia perquè no necessita mantenir cap component encès.
Suspendre l’equip és com un somni profund, mentre que hivernar és més com una criogenització.
El que sí consumeix la manera hibernació és espai en disc. L’arxiu de hibernació de Windows pot ocupar uns quants gigues d’espai, i a més d’això, quan despertes un ordinador de la hibernació el procés sol ser una mica més lent que quan ho despertes d’una suspensió, encara que això depèn també de la velocitat de el teu disc.
Reactivar la manera hibernació en un Windows 10
Per alguna raó Microsoft va decidir que en Windows 10 el mode hibernació no necessitava aparèixer al menú d’apagada del sistema. Quan fem clic dret al botó d’inici i triem Apagar o Tancar sessió, podem veure només quatre opcions, i Hiberna no és una d’elles. La manera segueix existint, però per poder usar-lo cal activar-manualment.
Prem la tecla de Windows, escriu Panell de Control i pressiona Enter. Un cop dins de les opcions, fes click a Sistema i seguretat, i després selecciona Opcions d’energia i en el menú de l’esquerra fes click sobre Escollir el comportament dels botons d’inici / apagat.
Configuració Del Sistema
Ara fes click a l’opció que apareix al principi de la finestra: Canviar la configuració actualment no disponible. Això farà que aparegui l’opció Hiberna en la configuració d’apagada.
Hiberna
Marca la casella Mostra al menú Inicia / Apagar i després pressionar Desa els canvis per a finalitzar. Ara només has de fer clic dret sobre el botó d’inici altra vegada i veuràs que apareix l’opció Hiberna costat de Suspendre, Tancar sessió i altres. Des d’aquest mateix panell de configuració pots decidir si vols que el teu equip s’apagui, entri en hibernació o es suspengui quan pressiones els botons d’apagada o tanques la tapa d’un portàtil.
Quin és millor?
Doncs això dependrà de les teves necessitats. Suspendre és el que fan la majoria dels equips automàticament quan deixen de ser usats per molt temps, o els portàtils quan tanquem la tapa. Això conserva l’estat perquè només haguem de pressionar un botó en despertar o simplement aixecar la tapa, però seguirà consumint energia per més petites que siguin. Si tens un portàtil a que la bateria no li rendeix molt, hivernar és en definitiva la teva opció. Però si tens molt poc espai d’emmagatzematge, potser prefereixis optar per la suspensió, ja que l’arxiu de hibernació pot ocupar bastant. De fet va ser una de les coses que recomanem esborrar per recuperar una mica d’espai a Windows 10 si tens poc. Si pateixes d’ambdues mancances, o estàs paranoic que fa a la factura de l’electricitat a casa teva, no t’importa haver d’esperar un inici més lent i haver d’obrir tot de nou cada vegada que et sents davant de l’ordinador, ja que apaga-i viu com en 1998.
Notícia original de Genbeta “¿Cuál es la diferencia entre suspender e hibernar en Windows?“