Des que la línia Xperia de Sony posés el concepte “mòbil resistent a l’aigua” sobre la taula, o la protecció contra la pols, no deixem de llegir que aquest o aquell terminal no ho és, o sí, però no se sol entrar al detall. En què ha diferents tipus de protecció contra l’aigua o, millor dit, diferents nivells de protecció. I que aquests nivells responen a certificacions oficials basades en proves realitzades en laboratoris controlats.
Dos telèfons mòbils poden ser resistents a la immersió a la vegada, però tenir alhora nivells de protecció diferents. Tot això està més que categoritzat, i només observant els números que acompanyen cada certificació, que es construeix com IPXX, podem saber quin grau de resistència té el telèfon que tenim entre mans, o que comprarem, tant a la pols com l’aigua. Encara que moltes marques no recomanen posar-los a prova.
Com es construeix la nomenclatura de la protecció
Hauríem d’haver començat dient que la certificació IP, o grau de protecció IP, respon a la norma internacional IEC 60529, i que no és exclusiva dels smartphones sinó de tot tipus d’equipament elèctric i electrònic. Això vol dir que de la mateixa manera que els nostres smartphones poden o no tenir un grau concret de certificació IP, també ho tindran reproductors de música i fins i tot els televisors.
La construcció de la nomenclatura en la protecció contra pols i aigua és molt senzilla. Les sigles IP fan referència a la internactonal protection, i van seguides de dues xifres. La primera fa referència al nivell de protecció contra filtracions d’objectes sòlids, i que solem esmentar amb el terme pols, més familiar, mentre que la segona fa referència al nivell de protecció contra filtracions d’aigua. Aigua o altres líquids, és clar.
Així doncs, un dispositiu que presumeixi de tenir certificació IP53 serà resistent contra pols al nivell 5, i contra aigua al nivell 3. En aquesta norma IEC 60529 també estan fixats els diferents nivells, com veurem a continuació. Concretament, els nivells de filtració de sòlids, pols, van del 0 al 6 mentre que la protecció contra aigua es mesura del 0 al 9.
Els nivells de protecció contra la pols
Comentàvem que aquesta certificació respon a una sèrie de proves de laboratori a les que cada nou tipus de smartphone és sotmès. I com a tal, les proves estan perfectament definides, així que tractarem d’explicar-les tant per als nivells de protecció contra la pols com amb els de protecció contra aigua. Comencem per la pols.
- Nivell 0: Sense cap tipus de protecció contra pols o objectes sòlids.
- Nivell 1: No ha de poder penetrar un objecte de 50 mil·límetres de diàmetre. Per a la prova es fa servir una esfera.
- Nivell 2: No ha de poder penetrar un objecte de 12,5 mil·límetres de diàmetre. De nou una esfera.
- Nivell 3: No ha de poder penetrar un objecte de 2,5 mil·límetres de diàmetre. Seguim amb l’esfera.
- Nivell 4: No ha de poder penetrar un objecte d’1 mil·límetre de diàmetre. Com veiem, el nivell de protecció és cada vegada més alt.
- Nivell 5: Especifica que no ha d’entrar una quantitat de pols que pugui fer que el telèfon funcioni de forma incorrecta, encara que es permet que entre pols.
- Nivell 6: El nivell màxim i el que compleix un telèfon completament estanc: no ha d’entrar pols al telèfon sota cap circumstància.
Segurament ens sonin aquests valors 5 i 6 ja que han estat els més comuns en la protecció dels smartphones des que es va popularitzar el concepte. És difícil veure un fabricant presumir de disposar d’un telèfon IP4X, perquè ja hem vist que la prova es realitza amb objectes d’1 mil·límetre de gruix, i se suposa que aquesta protecció està garantida en un telèfon tot i que no es porti a certificar oficialment.
Els nivells de protecció contra l’aigua
Les proves no poden realitzar-se amb en el cas de la pols, amb esferes d’aigua per mesurar la capacitat de penetració, així que els experiments s’estableixen en base al cabal d’entrada o no entrada, i a la pressió que l’aigua ha de tenir per aconseguir penetrar. Si és que ho aconsegueix. També entra en joc el temps.
Aquest és el grau de protecció més important perquè encara que la pols pot arribar a provocar un mal funcionament d’un aparell elèctric, l’aigua sí que acabarà amb ell. Doncs si no ho aconsegueix de manera immediata a través d’un curtcircuit, ho aconseguirà amb el pas del temps i la corrosió. És per això que resulta més protegit un telèfon amb un segon valor de la IP més alt. Frenar l’entrada d’aigua és clau.
- Nivell 0: El terminal no té cap tipus de protecció contra l’aigua.
- Nivell 1: Se sol resumir en què el terminal és resistent a l’entrada d’aigua per degoteig, la qual cau des de 200 mil·límetres d’altura sobre el dispositiu. Ha de resistir deu minuts.
- Nivell 2: Seguim amb el degoteig encara que en aquest cas el dispositiu es va rotant 15º a la recerca de fissures per les quals pugui penetrar l’aigua. També ha de resistir deu minuts.
- Nivell 3: Aquí parlem d’alguna cosa més que de degoteig, d’aigua nebulitzada o, altrament dit, d’aigua en esprai. Estableix que ha de resistir una projecció d’onze litres per minut durant cinc minuts.
- Nivell 4: De l’esprai vam passar al raig d’aigua, pròpiament dit. Novament deu litres per minut durant cinc minuts, i amb l’aigua a una pressió d’entre 80 i 100 kilonewtons per metre quadrat. En aquests experiments cal ser molt específic.
- Nivell 5: Seguim en els dolls d’aigua, ara pugem a 12,5 litres per minut, vam baixar a 30 kN / m2 i el filtre ha de tenir 6,3 mil·límetres. Així, el telèfon ha de resistir com a mínim durant tres minuts.
- Nivell 6: Ens tornem bojos suportant 100 litres per minut amb 100kN / m2 i amb filtres de 12,5 mil·límetres. De nou, tres minuts. La protecció es posa seriosa, però ara augmenta.
- Nivell 7: Ja som aquí, telèfons submergibles. El telèfon ha d’aguantar 30 minuts a un metre de profunditat sense que entre res d’aigua.
- Nivell 8: Immersió completa i contínua. Aquí ja no parlem de temps ni de profunditats, sinó que el fabricant certifica números concrets i ha d’especificar a l’hora de fer la prova. El requisit és que siguin nombres més “durs” que el grau 7. És a dir, més d’un metre, més de 30 minuts. La realitat és que està més o menys estandarditzat: certificar IPX8 implica aguantar a 1,5 metres durant 30 minuts.
- Nivell 9: O el nivell del caos. En aquest experiment entra en joc l’aigua a pressió i a alta temperatura. De 80 a 100 bars de pressió a 80 graus. Com diem, una bogeria.
Els graus de protecció d’alguns telèfons de l’actualitat
Des que es llancés aquell primer Sony Xperia Z el 2013, són bastants els telèfons que han anat arribant al mercat i presumint de diferents graus de protecció. Aquell primer Xperia Z, de fet, va arribar amb una certificació IP57, la qual cosa ho feia literalment resistent a immersions a un metre de profunditat durant 30 minuts. La pròpia Sony va presumir que es podien fer fotografies sota l’aigua gràcies al seu botó dedicat, un botó físic, ja que les pantalles s’inutilitzen sota l’aigua a causa de la pressió.
Entre els últims llançaments tenim, per exemple, al LG G6 amb certificació IP68. Com dèiem, en el vuitè nivell la protecció pot ser específica però sempre superior al nivell 7. Aquí LG presumeix de resistir 1,5 metres durant 30 minuts. Els Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge de l’any passat van aterrar també amb IP68, i també amb 1,5 metres.
El Xperia XZ Premium, presentat també en aquest passat Mobile World Congress, també va arribar amb IP68 i amb 1,5 metres. Els Google Pixel, però, van optar per la protecció més baixa que se certifica avui dia. Construïts per HTC, es va triar el mateix grau de protecció que per l’HTC 10, tots dos van arribar amb IP53. Esquitxades i poc més.
Un cas curiós és el de Xiaomi, que mai ha certificat cap dels seus terminals contra pols i aigua, tot i que potser puguin tenir resistència en els nivells menors. El fabricant xinès, però, considera que l’estanquitat d’un telèfon mòbil amb els processos actuals és una mica car i poc eficient.
La llista és molt més llarga, malgrat que aquests siguin els més representatius. Els Moto G4 i G4 Plus, per exemple, resisteixen esquitxades. Diuen que també ho són els iPhone, encara que aquí no mitja certificació alguna i no us convidem a comprovar-ho. Així doncs, ja sabeu què és el que heu de mirar si voleu un telèfon que suporti caigudes accidentals a l’aigua. La IP, i principalment el segon número. Quan més a prop del 9, millor.
Notícia original de Xataka Móvil “Tipos de protección IP: 67, 68… ¿contra qué protege a nuestro móvil cada una?“